Şebekeden bağımsız sistemler off-grid ya da akülü sistemler olarak adlandırılırlar. Elektrik hattı olamayan yerlerde depolama sistemi kesinlikle gerekmektedir. Gece ihtiyacı için gündüz üretilen elektrik depolanmalıdır. Bu sistemlerde kullanılan ekipmanlar güneş paneli, inverter, şarj kontrol cihazları ve aküdür.Özellikle yayla evleri, çiftlikler, dağ evleri, sinyalizasyon sistemleri, otoyol tabelaları, baz istasyonları, karavanlar, tekneler, arıcılar bu sistemlere ihtiyaç duymaktadır.Enerji ihtiyacına göre tasarlanan bu sistemler şebekenin olmadığı yerlerde en ekonomik çözüm olup, yakıt maliyeti yoktur. Bu sistemler tasarlanırken öncelikle dikkat edilmesi tüketim değerlerinin doğru hesaplanmasıdır. Antalya Enerji olarak müşterimizin yönlendirmesi ile cihazların tüketim değerleri hesaplanıp sistem tasarlanır. Sistemin kullanılacağı mevsim ve sistemin kurulacağı ile göre sistemler değişiklik göstermektedir.
Güneş Enerjisi İle Şebekeden Bağımsız Elektrik Üretim Sistemleri
Çevremize, doğaya ve gelecek nesillere katkıda bulunmak için güneş enerjisi sistemlerini (GES) tercih edelim.
Off-Grid Solar Enerji Sistemlerinde Kullanılan Ekipmanlar
Güneş Paneli
Güneş panel, sistemin üreteci konumunda olması sebebiyle doğru bir şekilde seçilmelidir. Panel boyutlandırması yapılırken yıl boyunca gündüz süresinin en kısa olduğu zaman (21 Aralık) değerleri alınmalı ve bu gündeki güneş ışınım değerlerine göre sistem simülasyonu yapılmalıdır. Çoğu zaman sistem tasarımındaki en büyük hatalar panel seçiminde yapılmaktadır.
Inverter
Güneş panellerinden üretilen elektrik DC’dir. Bu nedenle direk olarak akü şarjına uygundur. Aküler de DC elektriği depolayıp ihtiyaç halinde DC olarak iletirler. Bu nedenle genellikle bu sistemlerde DC elektrik ile çalışan lambalar kullanılır. Fakat bazen mevcut şebeke elektriği ile çalışan lambalar da kullanılmak istenebilir. Bu durumda DC/AC dönüştürücüye ihtiyaç duyulur. Fakat inverterler genelde %93-95 arası bir verimle çalıştıkları için lambaya gelen elektrik enerjisinde bir miktar kayıplar olur. Bu kayıpları engellemek açısından sistemin DC kurulması çok daha mantıklıdır.
Solar Akü
Akü tasarımı da en az güneş paneli boyutlandırması kadar önemlidir. Bu tasarımda en önemli husus otonomi süresi denen kavramdır. Güneş hiç çıkmasa dahi ihtiyaç olan enerjinin sağlanacağı gün sayısına otonomi süresi denir. Genel olarak otonomi süresi özel uygulamalar haricinde 2 gün olarak belirlenir. Bunun anlamı; güneş 2 gün çıkmasa dahi bizim ihtiyacımız olan enerji aküden temin edilecektir. Bunun yanında akünün tamamen deşarj olması istenmeyen bir durumdur. Çünkü böyle bir durumda akünün ömrü azalmaktadır. Bu sebeple 2 günlük otonomi süresinin yanında akü ihtiyacı yaklaşık %30 daha fazla seçilmelidir.
Şarj Regülatörü
Şarj regülatörü panelden aküye gelen akımı kontrol eden elektronik bir cihazdır. Akünün fazla şarj ve deşarj olmasını engeller.
Konstrüksiyon
Montajı yapılacak arazi veya çatıya koyulacak olan konstrüksiyon, rüzgâr yükü, panel ağırlığı göz önüne alınarak en uygun şekilde tasarımlanmalıdır.