Güneş Paneli Nasıl Çalışır?

Güneş Paneli Çalışma Prensibi

Fotovoltaik; ışığın atomik seviyedeki elektriğe doğrudan dönüştürülmesidir. Bazı malzemeler; ışık fotonlarını emmelerine ve elektronları serbest bırakmalarına neden olan ve fotoelektrik etki olarak bilinen bir özellik sergiler. Bu serbest elektronlar yakalandığında, elektrik olarak kullanılabilecek bir akım oluşur.

Fotoelektrik etki; ilk olarak 1839’da bazı malzemelerin ışığa maruz kaldıklarında az miktarda elektrik akımı üreteceğini tespit eden Fransız fizikçi Edmund Bequerel tarafından kaydedildi. 1905’te Albert Einstein, ışığın doğasını ve fotovoltaik teknolojinin dayandığı fotoelektrik etkiyi tanımladı ve bunun üzerine fizik dalında Nobel ödülü kazandı.

İlk fotovoltaik modül, 1954 yılında Bell Laboratories tarafından yapıldı. Güneş pili olarak faturalandırıldı ve yaygın bir şekilde kullanılamayacak kadar pahalı olduğu için çoğunlukla bir merak oldu. 1960’larda uzay endüstrisi, uzay gemisinde güç sağlamak için teknolojiyi ilk ciddi şekilde kullanmaya başladı. Uzay programları sayesinde teknoloji gelişti, güvenilirliği sağlandı ve maliyet düşmeye başladı. 1970’lerde yaşanan enerji krizi sırasında fotovoltaik teknoloji, uzay dışı uygulamalar için bir güç kaynağı olarak tanındı.

gunes-paneli-calisma-prensibi

Elektriksel olarak birbirine seri veya paralel bağlanmış, bir destek yapısına veya çerçeveye monte edilmiş bir dizi güneş hücresine (güneş piline) fotovoltaik modül veya güneş modülü denir. Modüller; ortak bir 12 volt sistemi gibi belirli bir voltajda elektrik sağlamak için tasarlanmıştır. Üretilen akım, modüle doğrudan ne kadar ışık geldiğine bağlıdır.

Bir dizi oluşturmak için birden fazla modül birbirine bağlanabilir. Genel olarak bir modül veya dizinin alanı ne kadar büyükse o kadar fazla elektrik üretilmektedir. Fotovoltaik modüller ve diziler doğru akım (DC) elektrik üretir. Gerekli bir voltaj ve akım kombinasyonunu üretmek için hem seri hem de paralel elektriksel düzenlemelere bağlanabilirler. Güneş panellerinin birbirine seri veya paralel bağlanması ile “güneş enerjisi santrali” veya “güneş tarlası” denilen büyük çaplı enerji tesisleri oluşmaktadır.

error: Korumalı İçerik !!