Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri

Tarlanız & Ürününüz Güneş İle Beslensin

Şebeke hatlarından uzak yerlerde kalan tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması için en uygun çözüm güneş enerjili sulama sistemlerdir. Düzenli sulama tarımsal arazilerde en önemli konulardan biridir. Gerekli ve yeterli sulama yapılmazsa ürün tamamen kaybedilip, işçilik ve yatırım maliyetinin tümü kaybedilebilir.

Sulama işlemi genellikle yeraltı su kaynaklarına sondaj yöntemiyle ulaşılarak yapılır. Açılan kuyuya sarkıtılan sulama pompaları vasıtasıyla su yer altından veya kuyudan çekilerek sulama kanallarına ulaştırılır.

Tarımsal sulamada güneş enerjisi sistemi mevcut olan AC pompanın Off-Grid sistem ile beslenmesi ya da akü ve inverter kullanımı gerektirmeyen DC solar pompa sistemi kurulması şeklinde iki farklı tasarımla kullanılabilir. Verimli ve etkin olan çözüm DC solar pompa kurulumu yapılıp, ihtiyaç olan suyun depo ya da havuzdan karşılanması şeklindedir.

Elektriğin olmadığı yerlerde tarımsal sulama sistemleri genellikle jeneratör ile yapılmaktadır. Bu sistem maliyetli olup çiftçilerimizin giderlerini arttırmaktadır.

Güneş enerjisi sulama sistemleri, şebeke elektriğinin bulunmadığı yerlerde sulama için ihtiyaç duyulan enerjinin tamamını güneş enerjisi ile karşılayıp işletme maliyeti olmadan gündüz su ihtiyaçlarını çok verimli bir şekilde güneş enerjisi panelleri ile sağlamış olurlar. Bu sistemler jenetratör ile kıyaslandığında çok verimli ticari sonuçlar doğurmakta olup, yatırım çok kısa sürede kendini amorti etmektedir. Alternatif enerji ile çalışan motorlarınızı sadece güneş paneli ve ilgili sürücü ile kesintisiz şekilde çalıştırıp, işletme maliyetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Antalya Enerji; mevcut pompanızın gücüne göre sistem tasarımı yapıp, istediğiniz güçte pompanızı çalıştırmak için her zaman yanınızdadır. Keşif sonrası yapılacak sistem tasarımı ile 1 gün içinde sisteminiz kurulmaktadır. Önemli olan sizin ihtiyacınız olan sistemi en doğru ve ekonomik şekilde tasarlayıp en uygun sistemi sizlere önermektir.

Tarımsal sulama faaliyetlerinde devletin vermiş olduğu teşvik ve hibeler dönem dönem açılmaktadır. Bu destekler ile elektrik hattı çekilemeyen yerlere hibe desteği almanız için Antalya Enerji gerekli çalışmaları sizin adınıza yapmaktadır. Sabahın en erken saatlerinden güneş batıncaya kadar güneş enerji ile pompalarınız bedavaya çalışacaktır. Arzu edilen beygir gücünde sistem tasarımı yapılmaktadır.

Güneş Enerjili Tarımsal Sistemlerin Avantajları

  • Sadece ilk yatırım maliyeti vardır
  • Kolay montaj imkânı vardır
  • Şebekeye bağımlılık yoktur
  • Yüksek verimlidir ve elektriksel kayıplar azdır
  • İşletme maliyeti hemen hemen sıfırdır (gerekli durumlardaki bakım maliyetleri hariç)

Güneş Enerjili Tarımsal Uygulamalarda Kullanılan Ekipmanlar

Solar Pompa

Sistem tasarımı yapılırken en önemli husus linsanslı programlar ile ihtiyaca uygun solar pompanın saptanması ve sistemin hesaplanmasıdır. Sistemde kullanılan özel üretilmiş solar pompalar sayesinde sistemin çektiği enerji miktarı düşecek, daha düşük güçlerde güneş paneli ve akü kullanılarak sistem maliyetini uygun hale gelecektir. Ayrıca inverter ve akü kullanılmadığı, enerjinin üretim yerinde tüketim sağlandığı için sistem yüksek verimle çalışacaktır.

Güneş Paneli

Güneş panelleri, sistemin güç üretim kaynağı olması sebebiyle doğru ve profesyonel bir şekilde tasarlanmalıdır. Panel boyutlandırılması yapılırken yıl boyunca gündüz süresinin en kısa olduğu zaman (21 Aralık) değerleri alınmalı ve bu gündeki güneş ısınım değerlerine göre sistem simülasyonu yapılmalıdır. Çoğu zaman sistem tasarımındaki en büyük hata panel seçiminde yapılmaktadır. Panel boyutunun hatalı seçilmesi sistemin kıs aylarında çalışmamasına neden olacaktır.

Sensörler

Kuyu Sensörü

Havuz Sensörü

Kuyudaki su seviyesini ölçmek için kullanılır.

Havuzdaki su seviyesine göre motoru kontrol eder.

Montaj Aparatları ve Kablolama

Sistemin kurulacağı alana uygun olacak şekilde panellerin konstrüksiyonlarının ve kablo kesitlerinin belirlenmesi gerekir. Belirtilen ekipmanlar dışında pompaların modeline ve sistem tasarımına göre DC kesici, Power Pack gibi aparatların kullanılabilir.

error: Korumalı İçerik !!